Concept grondwet Egypte goedgekeurd

De commissie in Egypte die zich buigt over een herziening van de grondwet heeft zondag een concept goedgekeurd. De vijftig leden van de commissie stemden de afgelopen twee dagen over de nieuwe grondwet. Tot de herziening werd besloten nadat president Mohammed Morsi was afgezet. Morsi had juist toen hij aan de macht kwam een nieuwe grondwet laten samenstellen, die net als de rest van zijn beleid zeer conservatief van aard was.

In het concept wordt aan vrouwen en christenen 'gepaste vertegenwoordiging beloofd'. Wat dat precies betekent, moet later worden uitgewerkt. Daarnaast moeten er volgens het concept binnen negentig dagen parlements- of presidentsverkiezingen worden gehouden. De andere verkiezing volgt twee maanden later.

Toekomstige presidenten moeten voortaan jaarlijks open kaart spelen over hun financiën. Het parlement moet voortaan een president kunnen wegstemmen en vervroegde verkiezingen uitschrijven, mits daar een tweederdemeerderheid voor is.

Het concept gaat nu naar interim-president Adly Mansour. Hij heeft een maand de tijd om een referendum uit te schrijven.