'Uniforme verpakking sigaretten'

KWF Kankerbestrijding wil dat sigarettenpakjes één uniform ontwerp krijgen. De verpakkingen moeten daarmee onaantrekkelijker voor kinderen worden. Uit onderzoek in opdracht van KWF zou blijken dat kinderen de huidige sigarettenpakjes associëren met gezondheid, vakantie en hun lievelingskleuren. Ook zouden ze er enthousiast van worden.

KWF pleit voor sigarettenpakjespakjes zonder merken en plaatjes, met in plaats daarvan grote gezondheidswaarschuwingen in tekst en beeld. Het merk zou in een standaard lettertype moeten worden vermeld en de pakjes zouden een uniforme bruingroene kleur moeten krijgen.

Het pleidooi van KWF komt precies een jaar nadat Australië als eerste was overgestapt op het zogeheten plain packaging. Het is nog onduidelijk of de maatregel daar het beoogde resultaat heeft gehad. Ierland heeft echter ook al plannen klaarliggen de maatregel in te voeren.

Uit het onderzoek zou ook blijken dat 42 procent van de Nederlanders voorstander is van het plan voor uniforme pakjes. Veertien procent ziet niets in de maatregel en de rest maakt het niets uit.