Barry Atsma: 'Mannenharten is liever dan de Duitse'

Acteur Barry Atsma - die naar eigen zeggen een liefhebber is van FOK! - vindt de Nederlandse Mannenharten liever dan de 'stoere en harde' Duitse Männerherzen. De nieuwe Nederlandse komedie draait sinds afgelopen donderdag in de bioscopen en heeft al 85.000 bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. "Er is een groot verschil in humor tussen de Nederlanders en de Duitsers," vult collega Jon van Eerd hem aan.

In Mannenharten draait het om vijf mannen die elk op hun eigen manier omgaan met de liefde. "Mijn personage Mark is warmbloedig en misschien daardoor ook wel kwetsbaar," vertelt Atsma. De meest begeerde vrijgezel speelt in de mozaïkfilm in dezelfde verhaallijn als Van Eerd. Hun relatie is die van zanger en producer, waarbij Mark (Atsma) door Roy (Van Eerd) inziet wie zijn ware liefde is. Het is een lange tijd geleden dat de musicalster in een film te zien was. "Het is erg leuk om te doen en er was meteen een goede klik met Barry. In het theater zijn er wel andere manieren van acteren, dus het was wel even wennen," vertelt hij.

Atsma: "Het was bizar, want ik kwam net uit de opnames voor de tv-serie over Vincent van Gogh en dan beland je met Jon van Eerd in een bed. Helaas is die scène geschrapt, maar hopelijk komt hij op de dvd." Over de personages in de film: "Uiteindelijk hebben we allemaal kwetsbare hartjes, maar zijn we af en toe kneuzen in de liefde."

Ook Georgina Verbaan en Teun Kuilboer hebben een rol in de ensemblefilm, zij spelen een stelletje dat uit elkaar gaat. "Het is voor elke man wel herkenbaar. Onzekerheden die in de film voorkomen herkennen we allemaal," aldus Kuilboer. Regisseur Mark de Cloe kun je kennen van Het leven uit een dag, maar het is de eerste keer dat hij een grote Nederlandse film maakte. "Ik kende hem al van Van God Los en hij heeft er veel plezier in. De intensiteit is veel minder dan bij een serie," aldus Kuilboer. "Ik vond hem een lieve regisseur, hij weet goed wat hij wil. Het eindresultaat mag er zeker zijn," vertelt Verbaan enthousiast.

Over zijn favoriete scène uit de film is Teun Kuilboer duidelijk. "Ik mocht - na een dag oefenen - een tram besturen op een late donderdagavond. Af en toe mocht ik flink scheuren, omdat Mark dan riep: 'Gas erop!'." Zoals vrijwel elke film bevat ook Mannenharten een boodschap. "Humor verlicht veel dingen. Door humor kun je veel dingen veel makkelijker relativeren. Maar uiteindelijk komt alles goed," sluit de goedlachse Verbaan af.


Barry Atsma: 'Nederlandse Mannenharten is liever dan de Duitse'