[Eredivisie] Uitslagen speelronde 15

Dit weekend stond de Eredivisie in het teken van de vijftiende speelronde. Ook na dit weekend blijft Vitesse koploper, nadat ze op zondag van SC Cambuur wisten te winnen. Uit de klassieker tussen Feyenoord en PSV kwam een Rotterdamse winnaar. Feyenoord won met 3-1 en verwees PSV naar het rechterrijtje.

PSV wint weer niet, Vitesse blijft koploper

Op vrijdag nam FC Twente het op tegen Roda JC. In Kerkrade kwam de thuisploeg zes minuten voor rust op een 1-0 voorsprong. Dit wisten ze lang vol te houden, tot de 69e minuut. Twente scoorde de 1-1, al ging daar wel een buitenspelvoorzet aan vooraf. Tien minuten later maakten de bezoekers de beslissende treffer toen Promes de 2-1 maakte. FC Twente blijft op de derde plaats staan, Roda zakt naar de twaalfde plek.

In Zwolle bleef PEC steken op een 1-1 gelijkspel tegen nummer 17 van de ranglijst RKC Waalwijk. Voor Zwolle was het het vierde gelijkspel op rij. Na een paar gemiste kansen (twee keer de paal en één keer de lat) scoorde Saymak vlak voor rust de 1-0. Kort na rust kwam RKC al weer op gelijke hoogte. Hierna bleven verdere doelpunten uit. PEC staat nu achtste in de Eredivisie.

NAC Breda en FC Groningen namen het tegen elkaar op in Breda. De thuisploeg had in de eerste helft de overhand en scoorde al na tien minuten.  Lange tijd bleef deze stand op het scorebord staan, tot een kwartier voor tijd. Perica verdubbelde voorsprong, maar lang kon NAC daar niet van genieten. Vijf minuten later maakte Wijnaldum de 2-1. In de slotminuut van de wedstrijd kreeg Groningen een strafschop. De Leeuw miste niet en zorgde ervoor dat een punt mee werd teruggenomen naar het noorden.

In Friesland speelde sc Heerenveen tegen Go Ahead Eagles. Zonder de geblesseerde Finnbogason had de thuisploeg voor rust weinig in te brengen tegen de ploeg uit Deventer. Ze kregen kans op kans, maar ze wisten er maar één te benutten. Falkenburg scoorde twee minuten voor rust de 0-1. Na de rust was Heerenveen wakker geworden en binnen vijf minuten was de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Zes minuten voor tijd werd de voorsprong verder uitgebreid door een goal van Ziyech. Heerenveen stijgt door de winst naar de zevende plek.

Heracles Almelo speelde thuis tegen FC Utrecht. Beide ploegen hebben het dit seizoen respectievelijk thuis en uit lastig. Heracles kwam halverwege de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Bel Hassani. Na rust kreeg Utrecht geen penalty toen Quansah vermeend hands maakte. Even later was het echter De Ridder die de bal met zijn hand meenam en ervoor zorgde dat Toornstra de 1-1 kon maken. Tien minuten voor tijd was het weer Toornstra die een doelpunt maakte. Na een fout van Quansah scoorde hij de 1-2 en zette daarmee de eindstand op het bord. Het was de eerste uitzege voor Utrecht van dit seizoen, waarmee ze klimmen naar de negende plaats in de Eredivisie.

Ajax ging op bezoek bij ADO Den Haag. Na de winst op Barcelona van afgelopen dinsdag hebben ze ook dit duel omgezet in winst. ADO wist niets in te brengen tegen het spel van de Ajacieden. Na tien minuten stond het al 0-1 en na 34 minuten was deze stand verdubbeld. Na rust nam Ajax wat gas terug, maar liet de 2-0 voorsprong niet hetzelfde. Van Rhijn maakte twintig minuten voor tijd de 3-0 en de van een blessure teruggekeerde Krkic maakte in de slotminuut de vierde.

In de Kuip stond de klassieker tussen Feyenoord en PSV op het programma. Voor PSV was het een belangrijk duel, want na vijf keer niet te hebben gewonnen in de Eredivisie is de druk op coach Philip Cocu aardig opgelopen. PSV kwam na 21 minuten op voorsprong door een doelpunt van Maher. Op slag van rust kwam Feyenoord op gelijke hoogte door een treffer van Boëtius. Na rust kreeg Feyenoord twee penalties. De eerste ging in het doel, maar de tweede kwam op de paal. Bruma was de aanleiding voor de tweede strafschop, want hij kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding. Pellè kreeg even later alsnog de kans om zijn tweede van de middag te maken en dat deed hij ook: 3-1. PSV zakt door het verlies naar de tiende plaats.

Koploper Vitesse speelde thuis tegen SC Cambuur. Het eerste halfuur was voor de ploeg uit Friesland, maar dat leverde niets op. Vitesse werd wakker en scoorde de 1-0. Daarna was het wel gedaan met Cambuur, want na de 2-0 in de 50e minuut was de spanning uit de wedstrijd. In de slotfase maakte Chanturia er nog 3-0 van, waardoor winst en behoud van de koppositie verzekerd was.

In Nijmegen ging nummer 3 AZ op bezoek bij de nummer laatst, N.E.C. Nijmegen. Na iets meer dan een kwartier spelen kwam N.E.C. op voorsprong door een treffer van Vermijl. AZ kwam daarna door Beerens op gelijke hoogte. Na rust nam N.E.C. afstand, door twee doelpunten van Jahanbaksh in de 53e en 72e minuut. AZ ging daarna op jacht naar doelpunten om het eerste verlies onder Dick Advocaat te voorkomen, maar slaagde daar niet in. Berghuis maakte nog wel de 3-2, maar dat was niet genoeg. N.E.C. heeft dit seizoen nu twee overwinningen geboekt en maakt weer aansluiting met RKC en ADO.

Komende woensdag zijn er twee inhaalduels. ADO Den Haag neemt het thuis op tegen sc Heerenveen en Go Ahead Eagles speelt tegen Heracles Almelo.

Utrecht knokt zich langs Heracles (Foto: Pro Shots)