'Antwerps plein mag geen Arabische naam'

Borgerhout, een deelgemeente van Antwerpen, staat bekend om de vele niet-westerse allochtonen die er wonen. Het disctrict wordt daarom ook wel Borgerrokko genoemd. Het district kent veel werkelozen en criminaliteit en er zijn zelfs al rellen geweest. Maar de nieuwste opschudding wordt niet veroorzaakt door de inwoners, maar door een plein.

Het plein, dat in de volksmond 'Terloplein' heet, is namelijk volledig opnieuw aangelegd. Bij dat nieuwe jasje hoort ook een nieuwe naam, zo dacht het districtsbestuur. En daarbij wilden ze hun inwoners betrekken: mensen mochten voorstellen insturen, waaruit het bestuur er drie heeft gekozen waarvoor de burgers mogen stemmen.

Een van de opties was natuurlijk 'Terloplein', om de officieuze naam officieel te maken. Het tweede voorstel is 'Maria Rosselplein', naar een schrijfster die uit Borgerhout komt. Maar de optie 'Al-Khattabiplein' heeft voor veel opschudding gezorgd. Dat is namelijk een verwijzing naar 'de vrijheidsstrijder die in 1921 in het Marokkaanse Rifgebergte het koloniale Spanje verdreef'.

De drie oppositiepartijen gaven direct aan daartegen te zijn. De Vlaams-nationalistische N-VA wil 'controverse binnen de gemeenschap vermijden' en vinden de naam daarom geen goed idee. De extreemrechtsen van het Vlaams Belang sluiten zich daarbij aan. De liberale Open-VLD vermoedt echter kwade opzet: "Dit linkse stadsbestuur spant enkele buurtbewoners voor de kar om bewust een polemiek te veroorzaken tussen de gemeenschappen in Borgerhout."

Wethouder in Borgerhout van de marxistische PVDA (geen relatie met de Nederlandse PvdA) Zohra Othman ziet niet in waarom het een provocatie zou zijn: "Die man heeft gevochten voor een onafhankelijk Marokko, we vieren binnenkort 50 jaar migratie, die man heeft misschien ook een plaats in de geschiedenis van Borgerhout."

De burgers van Borgerhout hebben tot 15 uur vanmiddag kunnen kiezen uit één van de opties. De uiteindelijke keuze zal echter liggen bij het districtsbestuur, dat bestaat uit een coalitie tussen PVDA en een samenwerking tussen de linkse partijen S.PA/Groen.