Meerderheid gelooft tapverhaal Teeven niet

Twee derde van de Nederlanders gelooft niet dat er echt een stroomstoring is geweest toen een gesprek tussen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey moest worden opgenomen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Een meerderheid denkt verder dat politie en justitie verder niet hun uiterste best zullen doen om de waarheid boven tafel te krijgen. Vooral kiezers van 50Plus (65 procent) en de PVV (64) kijken met argwaan naar de uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Veel kiezers zien een vergelijking met de kwestie rondom het verloren gegane filmrolletje uit Srebrenica.

Dinsdag werd bekend dat Teeven over het telefoongesprek wordt verhoord bij de rechter-commissaris. Volgens Opstelten zorgde een stroomstoring ervoor gezorgd dat een gesprek tussen Van Rey en Teeven over een burgemeesterskandidaat in Roermond niet is opgenomen.

Meer dan de helft van de kiezers denkt overigens zelf wel eens afgeluisterd te worden. Bijna een derde vindt dat erg, 28 procent denkt dat hij of zij nooit wordt afgeluisterd. Volgens driekwart van de ondervraagden 'bestaat privacy in Nederland niet meer'. Zo'n 63 procent denkt dat de Nederlandse overheid net zoveel afluistert als de Amerikaanse.

In de wekelijkse peiling van De Hond verandert verder wederom weinig. De VVD krabbelt iets terug met een zetelwinst van twee, terwijl de PVV en D66 er een verliezen. In de peiling staat de VVD nu op 21 zetels, twintig minder dan nu in de Kamer. Volgens de Hond zou de stijging van de VVD kunnen samenhangen met de wat betere berichten over de economie.

De PVV blijft ondanks de daling de grootste in de peiling met 29 zetels, gevolgd door de SP (23) en D66 (22). De PvdA staat nog altijd op een verlies van 25 zetels. De coalitiepartner van de VVD zou als er nu verkiezingen worden gehouden dertien zetels krijgen.