Vogelbescherming ziet 22 soorten in gevarenzone

Nederland telt 22 vogelsoorten die op de rode lijst terecht dreigen te komen. Onder die vogels zijn alledaagse vogels zoals de spreeuw en de scholekster, concludeert de Vogelbescherming uit een met Sovon Vogelonderzoek ontwikkelde nieuwe onderzoeksmethode

Op de rode lijst, waar dieren op staan die in hun voortbestaan worden bedreigd, staan nu 78 vogels. Tegen de tijd dat vogels op die lijst komen, is het volgens de Vogelbescherming vaak al te laat om ze nog voor Nederland te behouden. Daarom heeft de stichting de afgelopen twee jaar aan een oranje lijst gewerkt.

Met die nieuwe lijst moet het eerder worden opgemerkt als vogels in de gevarenzone terecht dreigen te komen. Ook zou het hierdoor beter te zien zijn waar het probleem zit en wat moet worden gedaan om de situatie voor een bepaalde vogelsoort te verbeteren.

De soorten op de oranje lijst voldoen nog niet aan de eisen voor de rode lijst, maar de verwachting is dat ze daar in de nabije wel aan voldoen. Om dit te bepalen is gekeken naar onder meer de zeespiegelstijging, droogte in overwinteringsgebieden en de intensivering van de landbouw en stikstofuitstoot.

Als niks wordt gedaan zijn soorten als de grote lijster, de spreeuw, de kokmeeuw en de scholekster straks een zeldzaamheid, waarschuwt de Vogelbescherming.