D66 vindt enquête afluisterschandaal onvermijdbaar

Coalitiepartijen VVD en PvdA kunnen een parlementaire enquête naar de afluisterpraktijken van inlichtingendiensten niet langer tegenhouden. Dat schrijft D66-Kamerlid Gerard Schouw in een reactie op een artikel van NRC Handelsblad waaruit blijkt dat de inlichtingendienst AIVD servers van internetfora hackt om gegevens van alle gebruikers te verzamelen.

De handelswijze van de AIVD zou illegaal zijn omdat ook gegevens worden verzameld van mensen die nergens van worden verdacht. D66 vraagt al langer om een parlementair vooronderzoek naar de afluisterpraktijken van de AIVD en de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, maar VVD en PvdA willen daar nog niet aan.

"Alle feiten moeten boven water komen", schrijft Schouw. Daarvoor moeten de verantwoordelijken volgens hem onder ede worden gehoord. Als het klopt dat de AIVD servers van internetfora hackt, heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) volgens Schouw wat uit te leggen. "Hij zei dat de binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten zich gewoon aan de wet moeten houden. Nu dit niet zo lijkt te zijn, vraag ik me af of de minister niet wist wat de NSA in Nederland deed of dat de minister de Kamer hierover niet juist wilde informeren."

In NRC Handelsblad stelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag dat de AIVD binnen het kader van de wet opereert, maar twee hoogleraren bestrijden dit.