'AIVD verzamelt illegaal data gebruikers fora'

De AIVD hackt servers van internetfora om gegevens van alle gebruikers te verzamelen. Vaak worden daarbij gegevens verzameld van personen die nergens van worden verdacht, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een door klokkenluider Edward Snowden gelekt document van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Vrijwel alle partijen, ook coalitiepartijen VVD en PvdA, willen volgens de krant opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

De werkwijze van de AIVD zou in strijd zijn met de wet. De AIVD mag zijn speciale bevoegdheden zoals het hacken van computers inzetten tegen staatsgevaarlijke personen of organisaties. De wet uit 2002 die dit regelt houdt volgens de krant nog geen rekening met nieuwe vormen van hacken, waarbij hele netwerken worden geïnfecteerd en gegevens van grote aantallen gebruikers in een keer worden verzameld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt in de krant dat deze methode 'binnen het kader' van de wet valt en wijst erop dat webfora een belangrijk podium voor jihadisten en andere radicale groepen zijn. Twee hoogleraren op het gebied van informatierecht zeggen in de krant echter dat de AIVD hier te ver gaat. Het willekeurig verzamelen van persoonsgegevens leidt tot een surveillancestaat, zegt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk. Hoogleraar recht in de informatiesamenleving Gerrit-Jan Zwenne spreekt van een 'ongelooflijke privacyinbreuk' waarmee de AIVD een pijler onder de rechtsstaat 'wegzaagt'.

Het geheime document verwijst naar een ontmoeting tussen medewerkers van de NSA en de AIVD op 14 februari dit jaar. Bij die ontmoeting legden de Nederlanders uit hoe zij gegevens van fora trekken.