Plasterk verdedigt geheime diensten

De Nederlandse inlichtingendiensten houden zich 'in principe' aan de wet en doen veel om terroristische aanslagen te voorkomen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Plasterk erkende dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD een enkele keer de fout in gaan, maar daarvoor worden ze steeds op de vingers getikt door de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten, de CTIVD. "Het hele bestel is erop ingericht dat de diensten zich aan de wet houden."

In tegenstelling tot een groot deel van de oppositie ziet Plasterk vooralsnog geen noodzaak om het toezicht op de geheime diensten op te schop te nemen. Wel voelt hij 'groot ongemak' omdat hij niet in het openbaar mag spreken over wat de diensten precies doen. "Als iemand iets zegt wat apert onwaar is, kan ik dat niet weerleggen." Plasterk ziet dat echter als onvermijdelijk.

Plasterk zei bijvoorbeeld niet te kunnen ingaan op de vraag of de AIVD informatie gebruikt die is verkregen door de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Wel herhaalde hij dat het afluisterschandaal het vertrouwen in de VS een 'deuk' heeft gegeven. Nederland wil net als Frankrijk en Duitsland afspraken maken met de VS over wat wel en niet mag.

De reactie van Plasterk wekte de woede van SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Dit is een ware schande. De hele parlementaire controle op de geheime diensten stelt geen fluit voor." Ook andere oppositiepartijen zijn ontevreden over het gebrek aan inzicht in wat de geheime diensten wel en niet doen.

Van Raak informeerde of Plasterk bang is voor de Amerikanen. Die weersprak dat. "Het enige waarvoor we bang of in elk geval op onze hoede moeten zijn, is de dreiging van mensen die verkeerde plannen hebben. Ik zie alles wat er langs komt, en we mogen toch echt blij zijn dat we diensten hebben die de vinger aan de pols houden, dingen signaleren en dingen voorkomen."