Asielzoekers vluchtkantoor moeten dinsdag weg

De groep vluchtelingen die tijdelijk in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam verblijft, moet daar uiterlijk dinsdag weg. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in een brief aan de asielzoekers geschreven. Als ze het pand dan nog niet verlaten hebben, gaat de politie over tot ontruiming.

Van der Laan geeft de asielzoekers verder nog een laatste kans om een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat te betrekken. Ze moeten het aanbod dan wel voor donderdagavond 23.00 uur accepteren.

De vluchtelingen gaven donderdagmiddag aan niet op het aanbod in te willen gaan omdat ze het een onhandige locatie vinden. Veel asielzoekers hebben een gevangenisverleden. Wel vroegen ze Van der Laan of ze volgende week alsnog het pand kunnen betreden als er geen andere oplossing komt.

De gemeente laat weten dat dat geen optie is. Het gebouw was oorspronkelijk aangewezen als locatie voor winteropvang voor dak- en thuislozen. Gezien de voorspelde kou in de komende week wordt de opvang alsnog zo spoedig mogelijk ondergebracht in het pand aan de Havenstraat.

Van der Laan wil met het aanbod de groep zes maanden onderdak bieden. De groep heeft al op diverse locaties in de stad gewoond. Sinds begin vorige maand wonen ze in het gekraakte kantoorpand aan de Weteringschans.