Minder uitschrijvingen kerk na benoeming Franciscus

Sinds het aantreden van paus Franciscus in maart is het aantal uitschrijvingen bij de rooms-katholieke kerk in Nederland fors gedaald. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de bisschoppenconferentie.

Het aantal opzeggers stond tot eind oktober op ruim 7500, terwijl dat er in heel 2012 bijna 16 duizend waren. In de jaren daarvoor schreven nog meer mensen zich uit bij de kerk met als hoogtepunt 2010, toen het misbruikschandaal in de kerk aan het licht kwam. Ruim 23 duizend mensen schreven zich dat jaar uit.

Paus Franciscus komt in tegenstelling tot zijn voorganger, Benedictus XVI, regelmatig positief in het nieuws. Zo zei hij dat de kerk zich niet obsessief moet bezighouden met thema's als homoseksualiteit, wat met gejuich werd ontvangen bij homo-organisaties als COC Nederland. Benedictus noemde het homohuwelijk vorig jaar in zijn vredesboodschap, net als euthanasie en abortus, nog 'een bedreiging voor de wereldvrede'.

Overigens is uitschrijven uit de rooms-katholieke kerk nog altijd niet eenvoudig, erkennen de bisschoppen. Begin dit jaar hebben de bisschoppen maatregelen genomen om de procedure te vereenvoudigen.