Gewelddadige games zijn goed

De discussie woedt al zo lang als ze bestaan: zijn gewelddadige games gevaarlijk voor de jeugd? Volgens sommigen maken games als GTA en Halo psychopathische killers van onze kinderen, volgens anderen zijn de games juist goed voor de vaardigheden. Onderzoekers brengen nu het verlossende woord.

De American Psychologists Association (APA) is een werkgroep begonnen, onder leiding van Isabela Granic van de Radboud Universiteit. Zij hebben de wetenschappelijke onderzoeken over het onderwerp gereviewd. Zo probeerden ze uit de verscheidenheid aan onderzoeken één antwoord te distilleren.

Dat antwoord is eenvoudig: cognitieve vaardigheden als ruimtelijke oriëntatie, redeneringsvermogen, geheugen en waarnemingsvermogen gaan allemaal vooruit door games. En dan vooral door gewelddadige shooters, benadrukken de onderzoekers. "Dit heeft cruciale gevolgen voor onderwijs en beroepsvorming," zegt Granic.

Daarnaast wordt ook korte metten gemaakt met het stereotype van de geïsoleerde, eenzame gamer. Ongeveer 70% van gamers wereldwijd speelt met of tegen een vriend. Velen vinden vertier in virtuele sociale netwerken in games als World of Warcraft. Zulke netwerken zouden ook goed zijn voor sociale vaardigheden en leiderschapsvaardigheden.

Ook ontdekten ze dat korte spelletjes die snel gespeeld kunnen worden, zoals Angry Birds, een positieve uitwerking op het gemoed van mensen hebben. Granic vertelt: "Als het spelen van computerspelletjes mensen simpelweg gelukkiger maakt, lijkt dat een fundamenteel emotioneel voordeel te zijn waarmee rekening gehouden moet worden."

Kortom, als je kleine je vraagt of hij de nieuwe GTA mag spelen, stem dan zeker toe. Voordat je het weet, is hij de nieuwe Einstein.