Gewelddadige games zijn slecht

De discussie woedt al zo lang als ze bestaan: zijn gewelddadige games gevaarlijk voor de jeugd? Volgens sommigen maken games als GTA en Halo psychopathische killers van onze kinderen, volgens anderen zijn de games juist goed voor de vaardigheden. Onderzoekers brengen nu het verlossende woord.

Professor Communicatie en Psychologie Brad Bushman van de Ohio State University in de VS deed namelijk een onderzoek waarbij hij de agressie, de eetlust en de eerlijkheid van tieners testte, zowel na het spelen van een gewelddadig computerspel als na het spelen van een gewoon computerspel.

Bushman liet 172 Italiaanse pubers tussen dertien en zeventien jaar oud een spel uit de GTA-serie of een pinball- of golfspel spelen. Tijdens het experiment mochten de tieners zo veel M&M's eten als ze wilden. Na het experiment moesten ze vragen beantwoorden. Vervolgens mochten ze net zoveel consumptiebonnen pakken als ze vragen juist beantwoordden.

Uit het onderzoek bleek dat de tieners meer dan drie keer zo veel M&M's aten tijdens het spelen van een gewelddadig spel. Bij het pakken van de bonnetjes, bleek dat de spelers van de gewelddadige games wel acht keer zo vaak meer lootjes dan toegestaan pakten.

Tenslotte deed Bushman nog een onderzoek naar de agressie; spelers mochten hun tegenstanders, die buiten weten van de spelers virtueel was, blootstellen aan luide tonen die door de koptelefoon schellen. De tieners die gewelddadige games speelden, lieten hun tegenstanders hardere tonen horen die langer duurden dan de spelers van onschuldige spelletjes.

Volgens Bushman is de conclusie duidelijk: "We vonden steeds, over een aantal studies verspreid, dat degenen die gewelddadige games spelen agressiever handelen; dit is gewoon nog meer bewijs." De grootste risicobroep zijn tieners die al moeite hebben met morele standvastigheid: "De tieners die het meest moreel ontaard zijn zijn degenen die het vaakst weinig zelfbeheersing tonen tijdens het spelen."

Kortom, als je kleine je vraagt of hij de nieuwe GTA mag spelen, stem dan zeker niet toe. Voordat je het weet, is hij de nieuwe Hitler.