Opstelten houdt vertrouwen in Teeven

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt 'alle vertrouwen' in zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD). Volgens Opstelten is het niets bijzonders dat Teeven moet getuigen over zijn contacten met de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey.

"De staatssecretaris wordt uitgenodigd op verzoek van de verdediging in een bepaalde kwestie om een getuigenverhoor te geven. Dat kan iedereen overkomen, daar is niks mee aan de hand", zei Opstelten donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Teeven kan 'gewoon normaal functioneren', zei Opstelten verder.

Volgens Opstelten staat vast dat er geen opzet in het spel is geweest bij het falen van de tap op de telefoon van Van Rey toen die in september vorig jaar met Teeven belde. "Ik kan dat absoluut uitsluiten", zei Opstelten. "Dingen kunnen wel eens stuk gaan of niet werken, zo simpel is het."

Wel vraagt Opstelten nog meer informatie van het Openbaar Ministerie. Hij wil weten of er actie kan worden ondernomen om het aantal storingen terug te dringen. "Moeten we het systeem verbeteren of zijn dit de feiten waarmee we moeten leren leven?"

D66-Kamerlid Magda Berndsen heeft ook nog veel vragen over de tapstoring. Berndsen wil onder meer weten hoe uitzonderlijk zo'n storing is. "Er wordt een registratie bijgehouden, blijkt uit de brief van Opstelten, dus hij zou zo moeten kunnen aangeven hoe vaak dat voorkomt." Berndsen vraagt zich bovendien af waarom de storing niet sneller is verholpen, en waarom er geen noodstroomvoorziening is.

Volgens Opstelten duurde de storing vijftig minuten. Gedurende die tijd vonden zo'n tweeduizend telefoontaps niet plaats. Bij Van Rey zijn vijf gesprekken niet opgenomen, waaronder dat met Teeven.