Xbox One lijkt kostenpost voor Microsoft

Microsoft lijkt voorlopig geen winst te maken op de Xbox One-spelcomputer. Uit een rapport van onderzoeksbureau IHS blijkt woensdag dat de productie en samenstelling zo'n 471 dollar (346 euro) kost. De spelcomputer inclusief controller en Kinect-sensor kost in de winkels 499 dollar of 499 euro, waardoor de marge minimaal is.

De kosten in euro's lijken laag uit te vallen, maar uitgaven voor het verschepen, importeren, de opslag en bijvoorbeeld marketing zijn niet meegenomen in het kostenplaatje. Ook de ontwikkelingskosten worden niet meegeteld in het IHS-rapport. Kijkend naar alleen de productiekosten zou Microsoft volgens het rapport quitte spelen.

Van alle onderdelen levert de controller het meeste op. Het onderzoeksbureau schat de kosten voor een Xbox One-controller op vijftien dollar, terwijl deze voor 55 dollar wordt verkocht. Microsoft investeerde zo'n 74 miljoen euro in het ontwerp van de controller.

Concurrent Sony maakt volgens schattingen van IHS ook amper winst op de PlayStation 4. Deze spelcomputer kost naar schatting 381 dollar (280 euro) om te maken en wordt verkocht voor 399 dollar of 399 euro.

Andere bedrijven, waaronder Apple, pakken het handiger aan. Zo kost de iPad Air 274 dollar om te maken, terwijl deze voor 499 dollar wordt verkocht. De Amerikaanse techgigant maakt, in tegenstelling tot Sony en Microsoft, winst op elk verkochte exemplaar.

Hoewel Sony en Microsoft op dit moment nog geen winst maken op hun spelcomputers, zal dat wel veranderen. De productiekosten zullen met verloop van tijd steeds lager uitvallen, zodat de twee bedrijven op een gegeven moment winst gaat maken op de verkoop. Daarna kan ook de verkoopprijs van de Xbox One en PlayStation 4 gaan zakken.