Kamer wil regels voor gebruik drones

De regering moet regels opstellen voor het gebruik van drones. Daarbij moet specifiek worden gelet op privacybescherming. Dat wil de Tweede Kamer, die daartoe dinsdagmiddag een motie heeft aangenomen van Gerard Schouw (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

De Kamer vindt met beide politici dat momenteel onvoldoende zicht bestaat op de 'knelpunten' van bestaande wet- en regelgeving voor het gebruik van onbemande vliegtuigen. Het kabinet moet daarom in kaart brengen wat in dat opzicht nog ontbreekt. Ook wil de Kamer onderzocht hebben wat de verwachte 'kansen en bedreigingen' zijn van drones voor de nationale veiligheid en criminaliteit.

Vorige week werd bekend dat Defensie vier Amerikaanse drones aanschaft die vanaf eind 2016 informatie vanuit de lucht gaat verzamelen. Deze grote MQ-9 Reapers kunnen 24 uur per dag vrijwel overal ter wereld worden ingezet.

Nederland beschikt al over andere, kleinere onbemande systemen, zoals de Raven en de Scan Eagle. Deze kunnen ook worden gebruikt boven Nederlands grondgebied, bijvoorbeeld bij de opsporing van criminelen of tijdens grote evenementen.