Frankrijk wil 'hoerenlopers' streng straffen

De Franse regering is van plan om strenge wetgeving tegen prostitutie en vrouwenhandel in te voeren. Woensdag wordt een wetsvoorstel voorgelegd aan het parlement. Voorstanders van de nieuwe wet hopen dat deze ertoe zal leiden dat prostituees worden beschermd en de klant juist bestraft. Onder de Franse bevolking is er echter veel verzet. Zo hebben zestig Franse beroemdheden, onder wie filmster Catherine Deneuve en zanger Charles Aznavour, een petitie getekend waarin het criminaliseren van zowel mensen die seks kopen als degenen die zich voor seks laten betalen wordt verworpen.

Prostitutie is legaal in Frankrijk, maar bordelen, tippelen en souteneren zijn verboden. Het wetsvoorstel voor het strafbaar stellen van prostitueebezoek heeft in Frankrijk, dat bekendstaat als libertijns met een vleugje macho, de tongen losgemaakt. Tegelijkertijd is er meer aandacht gekomen voor de seksindustrie. In Frankrijk is het aantal buitenlandse dames van lichte zeden de afgelopen jaren fors toegenomen. De meesten zijn afkomstig uit Azië en Oost-Europa.

In het wetsvoorstel staat dat een klant van een prostituee een boete van vijftienhonderd euro kan krijgen. Dat loopt op tot drieduizend euro als de hoerenloper in kwestie voor de tweede keer wordt gesnapt. Ook kan de klant verplicht worden een cursus te volgen waarin duidelijk wordt gemaakt wat de schadelijke gevolgen van prostitutie kunnen zijn.

Aan de andere kant voorziet de wet ook in een plan om de ongeveer veertigduizend prostituees te helpen. Een wet uit 2003, waaronder tippelen verboden is, moet worden geschrapt en de illegale vrouwen komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning, mits ze uit de seksindustrie stappen. Een van de initiatiefnemers van de wet, Maud Olivier, zei dat deze erop gericht is 'de gevolgen van de ongelijke en archaïsche verhouding tussen man en vrouw' aan te pakken.

De 57-jarige Rosen Hicher, die van 1988 tot 2009 prostituee was, hoopt dat de wet vrouwenhandel tegengaat. "De huidige wet staat niet aan onze kant, dus we zitten vast in het systeem. De klant weet dat en speelt daar mee. (...) Ik zie prostitutie nog steeds als geweld tegen vrouwen en we kunnen dit geweld niet langer tolereren."

De tegenstanders beweren juist het tegenovergestelde. Volgens hen heeft de nieuwe wet tot gevolg dat prostituees juist in gevaarlijke situaties belanden. Ze zouden meer aan de genade van pooiers en gewelddadige klanten zijn overgeleverd en ze zouden gedwongen worden zich te verstoppen. Ook zouden ze geen toegang meer hebben tot organisaties die in het leven zijn geroepen om de vrouwen te helpen.

"Meer clandestien werken betekent dat we naar afgelegen plekken moeten en daardoor meer risico op geweld lopen", meent de 31-jarige Thierry Schaffauser die werkt als escort. Bovendien kan de wet tot gevolg hebben dat de prostituees minder verdienen en daardoor klanten accepteren die ze normaal niet zouden meenemen. Het komt er volgens hem op neer dat 'je iets doet, wat je voorheen niet zou doen'.

Anderen landen, zoals Duitsland, Zwitserland, maar ook Nederland, waar prostitutie legaal is, zijn benieuwd naar de effectiviteit van de wet. "Als Frankrijk de wet invoert, dan kan dat wel eens een keerpunt zijn voor andere Europese landen", zei Gregoire Thery van de Mouvement du Nid, een organisatie die jaarlijks vijfduizend prostituees helpt.

Zweden kent al sinds 1999 een strenge wet tegen prostitutie. Uit een rapport blijkt dat het aantal mensen dat betrokken is bij tippelen sinds de invoering van de wet fors is gedaald. Tegelijkertijd nam echter de straatprostitutie in de buurlanden Noorwegen en Denemarken toe.