NS skipt dagelijks negen stations

Treinen van de NS slaan gemiddeld negen keer per dag een station over. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Meestal gaat het om kleine stations.

"In het overgrote deel van de gevallen is het overslaan van een station een bijsturingsmaatregel die NS inzet als grote groepen reizigers gedupeerd dreigen te raken als gevolg van een vertraging", schrijft Mansveld. "Eén ernstig vertraagde stoptrein kan tot gevolg hebben dat grote groepen reizigers in diverse opvolgende treinen en zelfs op andere trajecten hinder ondervinden door vertraging of het missen van aansluitingen."

Het overslaan van stations komt vooral voor op de trajecten Nijmegen-Arnhem, Bergen op Zoom-Vlissingen en Utrecht-Hilversum. Station Arnhem-Zuid werd dit jaar het vaakst overgeslagen: 376 keer.

Mansveld is niet van plan maatregelen te nemen om een einde te maken aan het overslaan van stations. Wel heeft ze de NS erop aangesproken dat reizigers vooraf geïnformeerd moeten worden als een trein een station overslaat. Dat geldt voor reizigers die in de trein zitten en voor mensen die op het station staan te wachten. Verder moet de NS jaarlijks een overzicht geven van stations die zijn overgeslagen.