'Ozb gemiddeld 2,3 procent omhoog'

Huiseigenaren zijn volgend jaar gemiddeld zes euro oftewel 2,3 procent meer kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb). Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van een inventarisatie in 109 gemeenten.

De stijging van de ozb lijkt hiermee onder de maximale verhoging van 2,45 procent te blijven die het rijk heeft afgesproken met de gemeenten. Vereniging Eigen Huis reageert hier 'met instemming op', na twee eerdere jaren van overschrijding van de norm.

Tussen de onderzochte gemeenten bestaan wel grote verschillen, constateert de belangenorganisatie. Zo laat de gemeente Koggenland de ozb met 23 procent stijgen. De gemeente heeft hiermee nog wel een van de laagste ozb-tarieven, tekent VEH aan. Velzen en Groningen verhogen de ozb met ongeveer tien procent. Aan de andere kant daalt het ozb-tarief in Beverwijk met 5,8 procent.

De ozb is niet de enige woonlast voor huiseigenaren. Ook de riool- en afvalstoffenheffing moet door hen worden opbracht. Alle woonlasten gezamenlijk stijgen met een procent, omgerekend acht euro. De toename wordt gedrukt door de gemiddelde daling van de afvalstoffenheffing met één procent en een stijging van de rioolheffing met 2,2 procent.

Gemiddeld betalen eigenwoningbezitters volgend jaar 715 euro aan gemeentelijke woonlasten. Dit jaar is dat gemiddeld 707 euro. De gemeente Bergen is de duurste gemeente met woonlasten van 1038 euro. Inwoners van Tilburg zijn het goedkoopste uit met gemiddeld 530 euro aan woonlasten.