Sluiting consulaat München 'desastreus'

Het Nederlandse consulaat-generaal in München moet openblijven om de sterke positie die Nederland in het zuiden van Duitsland heeft niet op spel te zetten. Daarvoor pleit de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag. De Tweede Kamer debatteert maandag over de bezuinigingen op het diplomatiekepostennetwerk.

"Door de sluiting van het Nederlandse consulaat zou het Nederlandse bedrijfsleven op achterstand komen te staan in de strijd met directe concurrenten uit Oostenrijk, Zwitserland, en Frankrijk", zegt DNHK-directeur Günter Gülker zondag in een verklaring. "Gezien de kansen die wij dan laten liggen zou dit desastreus zijn. Er zijn echter door vele partijen goede argumenten op tafel gelegd om de aangekondigde sluiting nog eens te heroverwegen en ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook gaat gebeuren."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moet honderd miljoen euro bezuinigen en wil daarom naast het consulaat in München ook die in Antwerpen, Milaan, Chicago en Osaka sluiten. De ambassades in die landen moeten dan de economische belangen van Nederland behartigen.

Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland is de afgelopen tien jaar met ongeveer zeventig miljard euro toegenomen, heeft de handelskamer becijferd. Dat is tien miljard meer dan de dat tussen Nederland en de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika).

De industriële sctoren van Nederland en Duitsland zijn verweven: machines, chemische producten, minerale brandstoffen, olieproducten, grondstoffen en gefabriceerde goederen zijn goed voor 72 procent van het totale handelsvolume. Daarom biedt vooral het industriële zuiden van Duitsland volgens de DNHK veel kansen voor Nederlandse toeleveranciers.

"We moeten de samenwerking tussen Nederland en Zuid-Duitsland dus niet onnodig in gevaar brengen", aldus Gülker. "De risico's voor de Nederlandse economie zouden veel te groot zijn."