[Eredivisie] Uitslagen speelronde 14

Na een week rust in verband met de interlands van Oranje stond dit weekend de veertiende speelronde van het seizoen op het programma. Vitesse blijft koploper van de Eredivisie na winst op Go Ahead Eagles, Ajax stijgt een plek na het gelijkspel van AZ en PSV en Feyenoord morsen punten na respectievelijk een gelijkspel en een nederlaag.

Weinig grote veranderingen in top van Eredivisie

Het voetbalweekend werd op zaterdagavond geopend door PSV en sc Heerenveen. PSV heeft de afgelopen vier duels niet weten te winnen, dus drie punten zijn welkom in Eindhoven. Het liep echter anders. Al vroeg in de wedstrijd moest Heerenveen met tien spelers verder nadat v.d. Berg direct rood kreeg na een actie op Maher. PSV zette het overwicht op het veld niet om in een treffer. Het was de bezoekende ploeg in de naam van Wildschut die tien minuten voor het einde de openingstreffer maakte. In de verlenging maakte Jozefzoon de gelijkmaker, waardoor PSV toch nog een punt over aan het duel overhoudt.

In Alkmaar stond de wedstrijd tussen AZ en Roda JC op het programma. Al binnen twintig minuten vielen er twee rode kaarten aan de kant van AZ: Viergever trok de doorgebroken Hupperts onderuit en Gudelj maakte een harde tackle op Kali. Toch was het AZ die vlak daarna op voorsprong kwam. Vier minuten later kwam Roda al weer op gelijke hoogte. Vlak voor rust kwam de thuisploeg weer op voorsprong door een goal van Jóhannsson. Na rust was het Roda dat AZ meer en meer onder druk zette, maar de gelijkmaker bleef uit tot de laatste minuut van de reguliere speeltijd: Shkurtaj maakte de 2-2. Roda sloot de wedstrijd met tien man af nadat Biemand in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg.

Ajax kon tijdelijk de koppositie in de Eredivisie overnemen als er thuis gewonnen werd van Heracles Almelo. Al na twee minuten maakte Hoesen de openingstreffer. Hoesen speelde voor de tweede keer dit seizoen in de basis door blessures van Sigthórsson en Siem de Jong. Ajax domineerde vanaf dat moment de wedstrijd maar maakte lange tijd geen goals tot de 56e minuut. Fischer maakte na eerst een paar grote kansen te hebben gemist de 2-0 door van dichtbij de bal in het doel te schieten. Twintig minuten voor tijd zette Klaassen de eindstand op het scorebord door de bal binnen te koppen.

Op zondag was de wedstrijd in Waalwijk een strijd tussen de broers Erwin en Ronald Koeman. De ploeg van Erwin (RKC Waalwijk) staat op de eennalaatste plaats op de ranglijst. Ronald doet het met Feyenoord een stuk beter, na dertien speelronden staat zijn ploeg op de zesde positie. De wedstrijd bleef lange tijd doelpuntloos. Feyenoord begon goed en kreeg enkele kansen via onder andere Pellè en De Vrij. Het spel van RKC werd beter en zij zorgden via de counter voor gevaar. Pas in de slotminuut van de wedstrijd scoorde Joachim voor RKC, waardoor de ploeg uit Waalwijk drie punten boven N.E.C. staat.

Aan Vitesse de kans om de eerste plaats weer over te nemen van Ajax. In Deventer namen ze het op tegen Go Ahead Eagles. Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Vitesse een strafschop nadat Turuc Havenaar neerhaalde. Dit leverde Turuc een rode kaart op. Piazón benutte de penalty waardoor de stand op 0-1 kwam. Nadat Vitesse zes minuten later opnieuw een penalty kreeg omdat Van der Linden hands maakte (kreeg de bal tegen zijn arm aangeschoten) betrad een Go Ahead-supporter het veld. Toen er ook spreekkoren te horen waren en er vuurwerk op het veld werd gegooid besloot Makkelie om de wedstrijd tijdelijk te staken. Na tien minuten werd de wedstrijd hervat en mocht Piazón zijn tweede strafschop benutten. In de matige tweede helft scoorde Kakuta na 65 minuten de 3-0 en zorgde ervoor dat Go Ahead zijn eerste thuisnederlaag lijdt in ruim een jaar.

De laatste wedstrijd dit weekend was de ontmoeting tussen FC Twente en NAC Breda. Twente kan stijgen naar de derde plaats omdat naaste concurrenten AZ en FC Groningen punten verspeelden. Na bijna een half uur spelen kwamen ze dan ook op voorsprong door een doelpunt van Ebecilio. Een paar minuten voor rust maakte van der Weg de gelijkmaker voor NAC. Op slag van rust veroorzaakte de doelman van NAC, Ten Rouwelaar, een penalty door Eghan in het strafschopgebied neer te halen. Tadic benutte de strafschop en Twente ging met een 2-1 voorsprong de kleedkamers in. Na rust liep de thuisploeg uit naar 5-2, waardoor ze AZ en Groningen ingehaald hebben. NAC staat nu op de tiende plaats in de Eredivisie.

Klaassen scoort de 3-0
Klaassen (Ajax) kopt de 3-0 binnen in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. (Foto: Pro Shots)