Bescheiden deal klimaatconferentie Warschau

De klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Poolse Warschau is zaterdag in een bescheiden akkoord geëindigd. De afspraken moeten de weg bereiden voor een nieuwe overeenkomst om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Meer dan honderdnegentig landen stemden in om 'bijdragen' te gaan voorbereiden voor de klimaatovereenkomst die in 2015 in werking moet treden.

De term 'bijdragen' werd aangenomen nadat China en India hun beklag hadden gedaan over de term 'toezeggingen'. De snelgroeiende economieën vinden dat zij nog altijd ontwikkelingslanden zijn en zich daarom niet aan zulke strenge regels wat betreft koolstofemissies moeten houden als ontwikkelde landen. Beijing meent dat de uitstootregels voor China minder streng moeten worden toegepast, omdat het land niet, zoals industrielanden dat wel hebben gedaan, de economie op heeft kunnen bouwen met fossiele brandstoffen. De EU en de VS willen echter van de scheiding arm-rijk af, omdat in hun ogen de snelle economische groei van bijvoorbeeld China betekent dat het land juist niet langer tot de groep ontwikkelingslanden hoort.

Op de conferentie in Warschau zijn afspraken gemaakt over het tegengaan van ontbossing en over hulp aan eilandstaten en andere kwetsbare landen die worden bedreigd door een stijgende zeespiegel, extreme weersomstandigheden en andere klimatologische effecten. De bewoordingen waarin de afspraken werden omschreven zijn voor rijke landen echter vaag genoeg om niet hoeven te vrezen dat zij verantwoordelijk zullen worden gehouden voor klimaatrampen.

De Verenigde Staten en andere rijke landen gingen in Warschau niet mee in eisen om stevige toezeggingen te doen over hoe zij van plan zijn te voldoen aan een belofte om klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden vóór 2020 op te voeren tot 73 miljard euro. Met dat geld moeten ontwikkelingslanden geholpen worden over te stappen op schonere energiebronnen en zich aan te passen aan klimaatveranderingen.

De conferentie in Warschau heeft de deelnemende landen ook opgeroepen hun plannen aan te kondigen om de uitstoot vóór het eerste kwartaal van 2015 te beteugelen of terug te dringen 'als ze in de positie zijn om dat te doen'. Wat er precies in de plannen moet staan komt niet duidelijk uit de afspraken naar voren. Ook is het onduidelijk welke juridische vorm de overeenkomst krijgt.

Milieuactivisten noemen de conferentie een mislukking. Zij vinden dat er onvoldoende toezeggingen zijn gedaan om daadwerkelijk iets aan klimaatverandering te doen. Ze wijzen op tyfoon Haiyan en de verwoesting van de Filipijnen om de urgentie van de kwestie duidelijk te maken. Eén tyfoon kan niet afdoende worden gelinkt aan klimaatverandering, maar door een stijgende zeespiegel kan water door dergelijke stormen veel hoger worden opgestuwd.

"De onderhandelaars in Warschau hadden deze conferentie moeten gebruiken om een grote en belangrijke stap te zetten richting wereldwijde, eerlijke pogingen iets te doen tegen klimaatverandering. Dat is niet gebeurd", zei Samantha Smit van het Wereldnatuurfonds. "Hierdoor lopen de onderhandelingen voor een overeenkomst in 2015 gevaar."