Rutte wil niet reageren op VS-spionage

Premier Mark Rutte vindt het 'heel ingewikkeld om te reageren' op de berichten die vandaag in het NRC verschenen. Uit die berichten blijkt dat Nederland sinds 1946 systematisch wordt afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt dat meer dan 50.000 netwerken wereldwijd zijn geïnfecteerd met afluistermalware.

Het NRC schrijft dat Rutte bij het VVD-congres in Den Bosch stelde: "Door te reageren zouden we inzage geven in onze informatiepositie. Dat zou afbreuk kunnen doen aan onze belangen." Wel zei Rutte dat Nederland samen met Duitsland en Frankrijk om opheldering gaat vragen over het afluisterschandaal. Deze week sturen de Amerikanen een delegatie naar Europa om de door het afluisteren beschadigde betrekkingen weer aan te halen.

Vanuit de Kamer kwam vanochtend al kritiek op beide het afluisteren en de stellingname van de overheid. D66'er Gerard Schouw twittert: "Persoonlijke vrijheden onder permanent Amerikaans toezicht. Maar wat is de rol van onze MIVD daarbij?"

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelt dat 'in een samenleving waarin inlichtingendiensten ongecontroleerd hun gang kunnen gaan het democratisch gehalte [wordt] uitgehold.'