VVD: meer EU is gevaarlijk

Het verder optuigen van de Europese Unie kan gevaarlijk zijn voor de veiligheid. "Als je verder integreert dan wat de cultuurverschillen tussen de lidstaten en de bevolkingen toelaten, creëer je juist spanningen die risicovol voor de veiligheid kunnen zijn", zei directeur Patrick van Schie van de Teldersstichting, het wetenschappelijk instituut van de VVD, zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Het is volgens Van Schie een misvatting dat economische vervlechting altijd leidt tot vrede. "Dat wordt al gelogenstraft door het feit dat burgeroorlogen ook kunnen optreden. Het is dus helemaal geen garantie voor veiligheid." Als meer soevereiniteit aan de EU wordt overgedragen dan waar draagvlak voor is, kan het volgens Van Schie gevaarlijk worden.

Alleen als het gaat om de interne markt zou er meer integratie moeten plaatsvinden. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver verweet Van Schie een gebrek aan visie en stelde dat de EU meer is dan een economisch samenwerkingsverband alleen. Ook stelde hij dat het juist gevaarlijk is om niet verder te integreren. Hij wees erop dat er een gemeenschappelijke munt is, maar geen politieke of echte economische unie om ervoor te zorgen dat die echt werkt.