FOK!filmtip van de dag: JFK (1991)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

JFK

Het is vandaag alweer een halve eeuw geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas werd vermoord en dat grijpen een tweetal omroepen aan om de indrukwekkende film JFK van Oliver Stone weer eens te vertonen. De FOK!filmtip van de Dag wordt vandaag dus een film die vanaf 22.15 uur op Canvas en vanaf 23.00 uur op Nederland 2 te zien is.

JFK 2

In JFK zien we hoe Jim Garrison, een officier van justitie, verwoede pogingen doet om aan te tonen dat de president door meerdere moordenaars om het leven werd gebracht in Dallas. Zijn onderzoek hem op het spoor van inmenging van onder meer de CIA, FBI en de maffia. Garrison merkt echter dat er nogal wat mensen zijn die niet op de waarheid zitten te wachten. Bedreiging heeft echter een averechtse werking op de vastberaden officier van justitie.

JFK 3

Oliver Stone baseerde zijn verhaal op de boeken On the Trail of the Assassins van Jim Garrison en Crossfire: The Plot That Killed Kennedy van Jim Marrs over de moord op JFK. Voor zo'n 4 miljoen dollar liet Stone Dealey Plaza verbouwen om er weer zo uit te zien als in 1963. Ook maakte de cineast in deze film gebruik van de oorspronkelijke locaties uit het gebeuren. In slechts 72 dagen werd JFK opgenomen wat een behoorlijk indrukwekkende prestatie was. De echte Jim Garrison speelt ook in de film mee in de rol van Earl Warren.

JFK 4

Wil je nog meer over JFK lezen? Dat kan hier en hier!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!