Amnesty NL schrapt 30 banen

De Nederlandse tak van Amnesty International moet flink bezuinigen en schrapt het komende jaar daarom grofweg een derde van alle banen. Dat maakte de mensenrechtenorganisatie vrijdag bekend. Bij de grootschalige reorganisatie, die in de loop van het jaar moet zijn afgerond, verdwijnen in totaal 33 voltijdbanen.

Amnesty Nederland heeft naar eigen zeggen veel last van teruglopende inkomsten, waardoor het terugdringen van de uitgaven 'onvermijdelijk' is. "Door de financiële crisis bekijken veel mensen hun lidmaatschappen en donaties steeds kritischer", zo meldt de organisatie. Daardoor kan Amnesty niet anders dan zijn organisatie te 'stroomlijnen'.

Tijdens de eerste ontslagronde verdwijnen voor het eind van dit jaar elf voltijdbanen. Volgend jaar moet Amnesty Nederland vervolgens nog eens 22 banen schrappen. "We willen even krachtig blijven optreden als voorheen, maar met een kleinere organisatie", aldus de Nederlandse tak van de mensenrechtenorganisatie.

Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1968 dat de Nederlandse poot zijn inkomsten en ledenaantal ziet teruglopen, zo schreef de Volkskrant vrijdag. "Dankzij extra steun van onze trouwe leden hebben we onze inkomsten lange tijd op peil weten te houden", aldus de organisatie. Sinds dit jaar stagneren de inkomsten echter.