Bommelding bij Nederlandse homofilm in Rusland

De première van de Nederlandse film Matterhorn op een homofilmfestival in Sint-Petersburg is donderdag uitgesteld door een bommelding. Die kwam een kwartier voor aanvang binnen, meldt cameraman Dennis Wielaert op Facebook.

Het festival Bok o Bok (Zij aan Zij) moest donderdag met de film worden afgetrapt. De bommelding zou per telefoon zijn doorgegeven. Iedereen moest naar buiten, waarop de politie met honden in de zaal naar explosieven zocht. Ondanks de kou bleef bijna iedereen volgens Wielaert wachten tot de bioscoop twee uur later werd vrijgegeven. Ondanks posters met anti-gay leuzen en 'een gek' die wat riep en daarna snel wegrende, bleef de sfeer er volgens Wielaert goed onder.

De film gaat over de eenzame Fred, gespeeld door Ton Kas, die sinds de dood van zijn vrouw alleen leeft in een godvrezend dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, gespeeld door René van 't Hof. In een opwelling biedt Fred Theo een logeerplek aan. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

De zaal barstte volgens Wielaert in applaus uit toen de hoofdrolspelers als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk renden. "Toch wel een kippenvelmomentje."

Na afloop werd iedereen voor de zekerheid onder politiebegeleiding terug naar een hotel gebracht. "Nu moet ik zeggen dat ik me niet echt onveilig heb gevoeld." De cameraman omschrijft de mensen om zich heen als 'fantastisch en lief'.

De film viel bij verschillende festivals al in de prijzen. Op het internationale homofilmfestival Lesgaicinemad in Madrid werden de hoofdrolspelers uitgeroepen tot beste acteurs. Regisseur en scenarist Diederik Ebbinge kreeg de prijs voor beste scenario.