Rover wil uitleg NS over verdwijnen kaartautomaten

Reizigersorganisatie Rover wil opheldering van de NS over het weghalen van kaartautomaten op stations. Op stations verdwijnen volgens de organisatie steeds meer kaartautomaten, waardoor soms lange wachtrijen zouden ontstaan bij de automaten die er nog wel staan. Reizigers lopen hierdoor een grotere kans hun trein te missen, waarschuwt Rover.

De organisatie zegt de laatste week veel meldingen te hebben gekregen over het verwijderen van kaartautomaten. Onder meer op de stations Zoetermeer, Delft, Rotterdam Centraal, Deventer, Den Bosch, Nijmegen, Arnhem en Leiden Centraal zou dit zijn gebeurd.

Rover stelt het prima te vinden dat het gebruik van de OV-chipkaart wordt gestimuleerd. Maar het is nog niet zover dat de papieren kaartjes zijn afgeschaft, tekent de organisatie aan. "Dit moet niet ontaarden in een situatie waarin de NS zijn klanten die een kaartje willen kopen het leven zuur gaat maken. Bovendien hebben ook gebruikers van de OV-chipkaart een kaartautomaat nodig voor transacties, servicehandelingen en informatie."

De NS erkent in een reactie kaartautomaten te hebben verwijderd. Het gaat hierbij om verouderde automaten die geen muntgeld accepteren en anonieme chipkaarten kunnen uitgeven. Daarvan zijn het afgelopen jaar een aantal weggehaald. Het ging daarbij volgens de NS alleen om automaten die weinig worden gebruikt. De komende maanden staan er geen verwijderingen van automaten op de planning.

Verder tekent de NS aan dat het gebruik van de OV-chipkaar toeneemt. Daarbij zijn er al 1,3 miljoen kaarten die automatisch worden opgeladen. "De klant hoeft zo steeds minder vaak langs een automaat. Het gebruik van de NS-kaartautomaten neemt dan ook al geruime tijd af."