Gekleurde nazi slachtoffer racisme

Racisme is geen lachertje, daar zullen de meeste mensen het wel mee eens zijn. In het geval van Craig Cobb is het toch moeilijk om niet een 'lol' te uiten. Eerst bleek deze white supremacist deels gekleurd. Vervolgens werd hij ook nog eens het slachtoffer van racisme tegen gekleurde mensen.

Cobbs kondigde aan een 'enclave voor blanke nationalisten' te stichten in het dorpje Leith, in North Dakota. Zijn aankondiging genereerde wat publiciteit en hij werd uitgenodigd voor een Amerikaanse tv-programma. Dat bleek een enorme fout toen het programma een DNA-test liet doen die uitwees dat zijn genetisch materiaal voor veertien procent afkomstig is uit Zwart Afrika.

Enkele dagen later sms'te Cobb de volgende boodschap naar een lokale krant: "Vanwege de vele gewelden en intimidaties tegen wij en de kinderen, zijn we gewapende patrouilles in Leith begonnen. [sic]" De zestien inwoners van het dorpje pikten dat niet en zeven van hen deden aangifte. Het leverde Cobb en een zijner trawanten een enkeltje naar het gevang op.

Maar toen de politie onderzoek deed naar de 'vele gewelden en intimidaties', deden ze een opvallende ontdekking. Het bleek te gaan om nazistische graffiti: een onverlaat had een racistische leus op Cobbs huis gespoten. De politie deed wat onderzoek, pakte iemand op en die persoon bekende al snel.

De verdachte ontkende eerst dat het racistische graffiti zou zijn, maar volgens assistent-openbaar aanklager Todd Schwarz was er een vrij duidelijke hint: "Het volgende wekte vooral onze argwaan: hij schreef 'Back in Black' op het huis, maar hij is helemaal geen AC/DC-fan."

De dader, die door Schwarz beschreven wordt als 'niet echt geestelijk in evenwicht', bleek een voormalig bondgenoot van Cobb te zijn. De twee hadden ruzie gekregen over de uitslag van Cobbs DNA-test. Cobb wist volgens Schwarz goed wie de dader was, maar negeerde dat om het dorpje met een reden te kunnen terroriseren.

De graffiti-artiest is op borg vrijgelaten en heeft ondertussen de streek verlaten. Cobb zit nog in het gevang. Hij kijkt tegen een celstraf van minstens twee jaar aan, vanwege het bedreigen van mensen met een vuurwapen.