Schultz zat fout met verhoging snelheid A13

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet opnieuw een beslissing nemen over de bezwaren tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. Ze heeft de belangen van omwonenden te weinig meegewogen bij haar besluit om de snelheid te verhogen, bepaalde de rechtbank in Rotterdam donderdag.

Op de A13 bij Overschie mag sinds juli vorig jaar 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. De stijging van uitstoot van stikstofdioxide is tweeënhalf keer hoger dan voorzien in berekeningen van de minister, bleek vorige maand uit onderzoek. De levensverwachting van inwoners van wijk daalt met twintig dagen door de hogere uitstoot van uitlaatgassen en roetdeeltjes.

De gemeente Rotterdam, Milieudefensie en bewoners vinden dat het ministerie met het verhogen van de maximumsnelheid te weinig rekening heeft gehouden met de gezondheid van omwonenden. Ze spanden een rechtszaak aan om de maximumsnelheid terug te draaien naar 80. De minister had hun bezwaren eerder al afgewezen.

De rechtbank vindt dat Schultz het extra geluid dat wordt veroorzaakt door de snelheidsverhoging bij haar besluit had moeten betrekken. Ook heeft ze onvoldoende rekening gehouden met de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht rond Overschie.

De minister moet nu opnieuw beslissen over de bezwaren van de belangenverenigingen en de gemeente. Daarvoor is een termijn van twaalf weken volgens de rechtbank reëel.