Anti-Gazprom-actie Greenpeace bij Shell Rotterdam

Greenpeace voert donderdagochtend actie bij een pand van Shell in Rotterdam. Zes actievoerders zijn in het gebouw aan het Weena in het centrum van de stad geklommen. Op de grond staan activisten met portretten van de 'Arctic 30'. De milieuorganisatie protesteert tegen de samenwerking van Shell met het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Shell en Gazprom zijn van plan naar olie te boren in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool. Toen activisten van de milieuorganisatie een olieboorplatform vanaf een rubberbootje beklommen, werden ze aangehouden. Later werd de Arctic Sunrise geënterd.

Greenpeace wil dat Shell alle banden met Gazprom verbreekt. De activisten zijn van plan bij het pand te blijven tot die boodschap is overgekomen, laat een woordvoerder weten. "Het liefst willen we ook een antwoord."

Een groot deel van de opvarenden van de Arctic Sunrise komt op borgtocht vrij, zo bepaalde de Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg deze week. Ook de twee Nederlandse activisten komen op vrije voeten. Hun borgsom is inmiddels betaald.