Rotterdam loste zorgschuld wanbetalers af

Ziek zijn is best wel kut. Arm zijn is ook best wel kut. Ziek en arm zijn is helemaal kut. Zeker als je geen geld hebt om je zorgverzekeraar te betalen. Als je in Rotterdam woont, heb je echter geluk. Daar komt de gemeente tussenbeide om een deel te betalen. Wel stiekempjes, want zo'n actie valt wellicht niet goed bij het volk.

Om even de droge feiten te noemen: het AD achterhaalde dat Rotterdamse uitkeringsgerechtigden een schuld van zo'n zeven miljoen hadden bij Zilveren Kruis Achmea. Na tussenkomst van de gemeente werd besloten dat Rotterdam één miljoen van de schuld zou aflossen. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) zou een ander deel van de schuld aflossen. Het leeuwendeel zou Zilveren Kruis Achmea echter moeten afboeken.

In ruil daarvoor zou Zilveren Kruis Achmea de schuldenaars niet als wanbetalers aanmelden bij het CVZ. Zo'n melding zou leiden tot een boete van 30% bovenop de gewone premie. Daarnaast zou het voor de geregistreerde wanbetalers erg moeilijk worden om nog andere leningen of contracten aan te gaan.

Rotterdam hield de deal, die al in 2011 gesloten werd, stil uit angst voor een negatieve reactie van het publiek. Dat draait namelijk grotendeels op voor de kosten. Naast de één miljoen euro uit Rotterdam komt ook de afboeking van Zilveren Kruis Achmea op rekening van de burger. De zorgverzekeraar telt namelijk standaard een opslag bij de premie, precies om zulke financiële tegenvallers te compenseren.

Er is evenwel een poging gedaan om een deel van de schuld op de schuldenaars te verhalen. Zij, in totaal zo'n 2500 Rotterdammers, moesten 17% van hun schuld alsnog afbetalen. Daarnaast probeerde Rotterdam te verhinderen dat de mensen weer in de financiële problemen met hun zorgverzekering zouden komen. Dat bleek tevergeefs: momenteel staan zo'n 7000 armlastige Rotterdammers weer zwaar in de schuld bij hun zorgverzekeraar.