Airbus sleept 44 miljard aan bestellingen binnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens de luchtvaartshow van Dubai voor 44 miljard dollar (ruim 32 miljard euro) aan bestellingen ontvangen. Vooral de langeafstandstoestellen A380 en het nieuwe A350-model deden het erg goed. In totaal sleepte de Europese vliegtuigfabrikant orders en toezeggingen voor 160 toestellen binnen, zo maakte Airbus woensdag bekend.

Luchtvaartmaatschappij Emirates was de grootste klant, met een bestelling van twintig miljard dollar. De personenvervoerder wil de komende jaren nog eens vijftig nieuwe toestellen van het jumbomodel A380 hebben. Etihad Airways plaatste een order voor 87 toestellen, met een boekwaarde van negentien miljard dollar.

Nooit eerder verkocht Airbus voor zo veel geld vliegtuigen op de beurs van Dubai. Toch is het niet de succesvolste airshow van de fabrikant. Tijdens de Parijse luchtvaartbeurs in juni ontving Airbus voor bijna zeventig miljard dollar aan bestellingen. Of het concern al dat geld ook krijgt, is maar de vraag. Vaak bedingen luchtvaartmaatschappijen fikse korting op de cataloguswaarde.