'Kinderpardon ruimhartiger uitvoeren'

Het kabinet moet het kinderpardon rechtvaardiger uitvoeren en zo'n driehonderd kinderen alsnog toelaten. Dat bepleiten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag. Ook kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden, zouden moeten kunnen blijven.

Beide organisaties wijzen erop dat Teeven heeft beloofd dat hij het kinderpardon ruimhartig zou uitvoeren. Maar dat zien ze in de praktijk niet terug. Zo stelt de bewindsman dat het kind ten minste vijf jaar in Nederland moet hebben verbleven en al die tijd onder toezicht van het rijk hebben gestaan.

Zo'n driehonderd kinderen voldoen wel aan de eerste voorwaarde, maar hebben onder het toezicht van gemeenten gestaan, en voldoen daarmee niet aan de voorwaarden. Ten onrechte, stelt Dullaert. "Het gaat erom dat deze kinderen al die tijd in het zicht van de overheid zijn geweest, het maakt niet uit of dat het rijk of de gemeente is geweest."

"Feit is dat deze kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn en hier geworteld. Deze uitvoering is in strijd met de geest van het pardon." Als voorbeeld wordt Dennis genoemd, de 8-jarige jongen die waarschijnlijk wordt uitgezet, omdat hij niet altijd onder rijkstoezicht heeft gestaan. Dennis werd in Nederland geboren.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) over de justitiebegroting. Dan komt het vreemdelingenbeleid en het kinderpardon ook aan de orde.