D66 werkt aan regulering wietteelt

Het telen van wiet moet worden gereguleerd. Alleen zo kunnen gezondheidsrisico's worden ingeperkt en kan de georganiseerde misdaad een slag worden toegebracht, stelt D66-Kamerlid Magda Berndsen woensdag. Zij werkt aan een wetsvoorstel om de teelt te reguleren, meldt de partij woensdag.

Door de teelt te reguleren kan de overheid bepalen hoe sterk de cannabis mag zijn, stelt Berndsen. Ook is dan zeker dat er geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in de wiet zitten.

De politie is volgens het Kamerlid te veel tijd kwijt aan het bestrijden van de wietteelt. Dat zou ten koste gaan van slachtoffers van ernstige delicten die 'een eeuwigheid wachten op de behandeling van hun strafzaak'. "Politiecapaciteit kan beter, effectiever en ten gunste van de gewone mensen ingezet worden."

Berndsen wijst erop dat het aantal opgerolde hennepkwekerijen intussen niet stijgt en dat het aantal celstraffen van een jaar of langer tussen 2010 en vorig jaar is gehalveerd. Ondertussen draaien criminele organisaties omzetten tot zes miljard euro.

De NOS concludeerde eerder uit een rondgang dat twee op de drie grote gemeenten in Nederland willen dat de wietteelt wordt gereguleerd. "Hoe kan het kabinet het huidige beleid dan volhouden?", vraagt het Kamerlid zich af.

Het is volgens Berndsen niet waar dat internationale verdragen regulering in de weg staan. "Er is namelijk geen verplichting om tot strafvervolging over te gaan en er mag rekening gehouden worden met het nationaal recht." Als voorbeeld noemt ze Uruguay, waar cannabis volledig is gelegaliseerd. Bij een VN-top over drugs in 2016 moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) volgens haar een leidende rol nemen om de verdragen waar nodig aan te passen.