'Australië moet afluisteren niet bagatelliseren'

De Australische premier Tony Abbott stapt volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono veel te makkelijk over de onthulling heen dat de Australische geheime dienst heeft geprobeerd zijn mobiele telefoon af te luisteren. Abbott ging maandag niet op de onthulling in, maar verklaarde dat 'iedere regering weet dat iedere andere regering inlichtingen verzamelt'.

In een reeks tweets liet Yudhoyono weten dat hij de verklaring van Abbott 'die zonder enig berouw het afluisteren van Indonesië bagatelliseert', betreurt. Hij waarschuwde dat bilaterale samenwerkingsovereenkomsten door 'deze schadelijke actie' op losse schroeven kunnen komen te staan.

Indonesië heeft na de berichten over de Australische afluisterpraktijken al zijn ambassadeur uit Australië teruggeroepen. Volgens de berichten heeft een Australische inlichtingendienst in 2009 geprobeerd de mobiele telefoons van Yudhoyono, diens vrouw en enkele leden van de regering af te luisteren. De berichten waren gebaseerd op documenten van Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse spionagedienst NSA.

Abbott is door de onthullingen in een lastig parket geraakt. Hij is pas sinds september premier en hem is er veel aan gelegen de betrekkingen met het bijna-buurland te verbeteren voordat de presidentsverkiezingen volgend jaar in Indonesië voor politieke onzekerheid kunnen zorgen. Australië wil de samenwerking met Indonesië uitbreiden om mensensmokkelaars aan te pakken die asielzoekers vanuit Indonesië in wrakke scheepjes de zee opsturen richting Australië.

In 2006 riep Indonesië zijn ambassadeur tijdelijk uit Australië terug om te protesteren tegen de Australische beslissing om 42 asielzoekers uit West-Papoea als vluchtelingen te erkennen. De bilaterale betrekkingen zijn stroef sinds 1999, toen Australië een vredesmacht van de Verenigde Naties leidde in Oost-Timor. Indonesische militairen richtten daar bloedbaden en vernielingen aan nadat de bevolking van de door Indonesië bezette voormalige Portugese kolonie zich in een referendum had uitgesproken voor onafhankelijkheid.