GroenLinks: weg met de scooter!

Als het aan de Amsterdamse fractie van GroenLinks ligt, worden niet morgen maar vandaag nog alle scooters geweerd uit de stad. De reden hiervan zou de toenemende luchtvervuiling zijn. De door sommigen als ‘salonsocialisten’ beschreven partij is van mening dat een belangrijk deel van die vervuiling is toe te schrijven aan de tweetaktscooters.

De fractie vindt ook dat er, net zoals bij auto’s, periodieke keuringen voor scooters moeten komen. Dit zou onder er andere voor moeten zorgen dat elke veredelde autoped aan eventuele milieunormen voldoet. Daar bovenop wil men het gebruik van elektrische scooters meer stimuleren. Dit wil men bewerkstelligen met meer oplaadpunten en inruilregelingen.

"Het college heeft de afgelopen jaren veel te weinig gedaan tegen de vervuilende tweetaktscooters, het meest vervuilende vervoermiddel in de stad, terwijl die er steeds meer rondrijden. Met deze plannen tegen tweetakt en andere scooters wordt de Amsterdamse lucht schoner en gezonder", aldus gemeenteraadslid Fjodor Molenaar. Fjodor heeft al eerder laten weten om de fietser in Amsterdam koning te maken en de stad bij tijd en wijle in een 'Roze Mekka' te willen omtoveren.

GroenLinks heeft verder bedacht dat groene, doorlopende fietsroutes een goed idee zouden zijn. Van deze routes zou alleen 'koning fiets' gebruik mogen maken. Tevens zou men graag willen zien dat snorscooters voortaan op de weg voortbewegen in plaats van het fietspad, of overal waar maar ruimte is.