OM eist vier jaar in zaak-Hooijmaijers

De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet vier jaar celstraf krijgen. Die strafeis formuleerde het Openbaar Ministerie maandag in de rechtbank in Haarlem. Justitie verdenkt de 52-jarige VVD'er van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld in de periode dat hij gedeputeerde was.

Hooijmaijers ontkent alle beschuldigingen. Het onderzoek in de geruchtmakende fraudezaak duurde 3,5 jaar. Het is voor het eerst in Nederland dat een bestuurder terechtstaat voor corruptie van deze omvang. Hooijmaijers zou zich hebben laten omkopen in ruil voor het regelen van zaken bij de provincie.

Hooijmaijers ontving volgens het OM als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland 1,8 miljoen euro van 62 verschillende bedrijven. Die neveninkomsten gaf hij niet op bij de provincie. Het geld kwam binnen bij zijn bedrijf Move Consultants. Dit adviesbureau zette hij op naam van zijn vrouw toen hij provinciebestuurder werd. Het OM stelt dat Hooijmaijers bijna vijfhonderdduizend euro heeft witgewassen. Echtgenote Jocelyn P., hoorde voor haar betrokkenheid 240 uur werkstraf, 3 maanden voorwaardelijke celstraf en 25.000 euro boete tegen zich eisen.

Zijn illegale neveninkomsten verdiende Hooijmaijers met beloftes aan bedrijven, meent het OM. Hij zou zijn best voor hen doen bij grote projecten. Een bevriend makelaarskantoor maakte in opdracht van Hooijmaijers valse facturen op voor die bedrijven. Move Consultants stuurde daarna een nota aan het makelaarskantoor voor advieswerkzaamheden en haalde het smeergeld binnen, stelt justitie. Soms waren de constructies erg ingewikkeld.

Of Hooijmaijers nu wel of niet zijn beloftes kon waarmaken, doet er volgens justitie niet toe. Hij had als bestuurder geen beloftes mogen doen en geen giften mogen aannemen. Volgens het OM wist hij dat donders goed. Dat blijkt volgens de officier uit uitlatingen van Hooijmaijers zelf tijdens zijn strafzaak.