Professoren: 'legaliseer wiet'

"Wiet moet legaal worden." Een uitspraak die je normaal verwacht van blanke Bob Marley-wannabe's met een twijfelachtige lichaamsgeur en holistische hippies met een eveneens twijfelachtige lichaamsgeur. Maar deze keer komt de uitspraak uit een heel andere hoek: drie Vlaamse professoren.

De drie dekken met hun specialismen alle relevante factoren: er is criminoloog Tom de Corte van de UGent, econoom Paul de Grauwe en toxicoloog Jan Tytgat, beiden van de KU Leuven. De drie kondigden afgelopen week al aan aanbevelingen te zullen doen omtrent het cannabisbeleid in België en zijn daarmee nu over de brug gekomen.

Hun advies is eenvoudig: wiet moet legaal worden. Ze gooien het op de gewoonlijke argumenten, zoals de kosten van het repressieve beleid. De 400 miljoen euro die daar vorig jaar in België aan besteed werden, zouden naar voorlichting en verslaafdenzorg moeten gaan. Daarnaast zou het een inkomstenbron weghalen bij criminelen.

De professoren willen evenwel niet dat wiet vrij verhandeld wordt. De teelt en verkoop zou volledig in de handen van de overheid moeten komen. Een win-winsituatie, volgens de heren: "De overheid kan dan strikte kwaliteit- en prijscriteria opleggen of zelfs de cannabis belasten en er zo inkomsten uit halen."

De kwaliteitscontrole is volgens Tytgat geen overbodige luxe: "We merken uit analyses dat er vaak heel veel rommel zit in de cannabis die nu op straat wordt verkocht." Ook de hoeveelheid actieve stof die wiet bevat, zou duidelijker worden. Daardoor zouden jonge gebruikers minder risico hoeven te nemen.