Asscher: Bukken voor zeurpieten is ok

Het sinterklaasfeest moet een kinderfeest blijven. De overheid moet dat feest niet claimen. Maar het zou mooi zijn als iedereen door een langzame evolutie van het sinterklaasfeest ervan kan genieten. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdagavond in het gesprek met de minister-president bij de NOS.

Asscher deed het gesprek, aangezien premier Mark Rutte (VVD) op bezoek is in China. Volgens Asscher moet niet worden gedaan alsof iedereen die het sinterklaasfeest viert, een racist is. "Dan geef je een mooi feest waar mensen met hun gezin van genieten een hele nare intentie."

De vicepremier gaf aan de toon die burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft gevonden mooi te vinden. "Het is wel mooi als het een feest is voor iedereen. Je moet niet onderschatten dat er ook Nederlanders zijn die zich gekwetst en soms zelfs vernederd voelen door de figuur van Zwarte Piet. Als dat zo is, zou het mooi zijn, zegt Van der Laan, als het feest zich zo ontwikkelt dat het weer voor iedereen een feest is. Daar ben ik het mee eens."

Waar de naieve gedachte vandaan komt dat het mogelijk is iedereen tevreden te stellen is niet bekend. Evenmin is bekend waarom er meer mensen gekwetst zouden moeten worden door het veranderen van het feest, dan er nu beweren gekwetst te zijn door het huidige feest. De strekking is in ieder geval dat het logisch is als we massaal bukken voor een kleine minderheid.