ACTA terug in nieuw geheim verdrag

Enige tijd geleden waren en geheime gesprekken over een verdrag dat met name de VS uitgebreide mogelijkheden zou geven in te grijpen bij auteursrechtenschending. Na het uitlekken van het verdrag en de commotie die daarover bij burgers ontstond werd het verdrag getorpedeerd, maar inmiddels blijkt ACTA onder een nieuwe naam terug te zijn van weggeweest.

Met het geplande TPP (Trans Pacific Partnership) dwingt de VS opnieuw antipiraterijmaatregelen af. Wikileaks onthulde de als topgeheim geclassificeerde documenten, waarin in achterkamertjes over het lot van het leeuwendeel van de bevolking wordt besloten.

De zogeheten Trans-Pacific Partnership-overeenkomst (TPP) is nog wel in onderhandeling, maar de onderhandelingen zijn al in een vergevorderd stadium.

"De TPP is het grootste economische verdrag ooit, het omvat naties die meer dan 40 procent van het bruto nationaal product van de wereld vertegenwoordigt", zo kondigt Wikileaks de publicatie aan.

De onthulling van de voorlopige tekst van dit geheime handelsakkoord komt vlak voor de beslissende onderhandelingsronde komende week in Salt Lake City, waar van 19 tot 24 november de wereld aan de VS vraagt hoe hoog ze moeten springen en hoe diep ze moeten bukken.

In het door Wikileaks gepubliceerde hoofdstuk over intellectueel eigendom en de bescherming daarvan worden, net als in ACTA, draconische maatregelen neergezet die niet alleen de internetvrijheid zwaar beperken, maar die prijzen voor Amerikaanse producten als films, games en medicijnen ook nog eens fors kunnen verhogen.

Net als ACTA brengt het TPP-akkoord de dreiging terug van schending van burgerrechten, internetvrijheden, isp-belangen en andere zaken. Zo zouden internetproviders aansprakelijk zijn te stellen voor inbreuk op intellectueel eigendom, zouden eindgebruikers zijn af te sluiten van internet, zouden film- en muziekpiraten torenhoge miljoenenboetes zoals nu in de VS het geval is boven het hoofd hangen, en meer vergaande maatregelen.