Kabinet verdubbelt opbrenst tv-actie niet

Het kabinet zal de opbrengst van de tv-actie voor de Filipijnen niet verdubbelen. Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD), die op bezoek is in China.

Bij eerdere grote rampen werd de opbrengst van tv-acties nog wel eens verdubbeld door het kabinet, maar daar is nu geen sprake meer van. "Ik ben niet zo van het verdubbelen om het verdubbelen", zei Asscher. Hij wees erop dat het kabinet de Filipijnen al te hulp is geschoten met het sturen van een transportvliegtuig.

De tv-actie van maandagavond en de maatregelen van het kabinet zijn gescheiden zaken, al ondersteunen de ministers als 'privépersonen' de actie wel. Asscher riep dan ook op om gul te geven. "Degenen die wat kunnen missen raad ik zeer aan om dat te doen. Ook al is het een kleine gift, het draagt direct bij aan water, medicijnen en onderdak."

Asscher sprak verder van een 'natuurramp van ongekende omvang' en noemde het dodental dat richting de vijfduizend loopt 'zeer aangrijpend'. "Het is een enorm menselijk drama."