Brussel geeft oordeel over Nederlandse begroting

De ogen in politiek Den Haag zijn vrijdag gericht op Brussel. Daar maakt eurocommissaris Olli Rehn bekend wat de Europese Commissie vindt van de begrotingen van alle EU-landen, waaronder die van Nederland. Het draait vooral om de vraag of Rehn vindt dat Nederland voldoende bezuinigt.

Nederland heeft al sinds 2009 een tekort dat hoger is dan de Europese norm van drie procent. Dit voorjaar deelde Rehn aan Nederland mee dat het begrotingstekort dit jaar nog boven de drie procent mocht blijven. Volgend jaar moest het dan echt zijn teruggedrongen, en wel tot 2,8 procent.

Dat klonk streng, maar tegelijkertijd leek Rehn een ontsnappingsroute te bieden. Hij kan een oogje dichtknijpen voor een land als sprake is van een tegenvallende economie. In zijn opdracht aan Nederland stond dat in het licht van de economische situatie kon worden volstaan met bezuinigingen van 1 procent van het bbp, oftewel zes miljard euro.

Met dat bedrag is het kabinet vervolgens aan het werk gegaan. De op Prinsjesdag gepresenteerde begroting bevatte bezuinigingen ter waarde van zes miljard, en die bleven in stand met het later gesloten begrotingsakkoord. Tegelijkertijd voldoet Nederland niet aan het doel van 2,8 procent: het tekort komt in 2014 uit op 3,3 procent, zowel volgens het Centraal Planbureau als volgens de Europese ramingen.

Rehn begint om 11.00 uur aan een persconferentie, samen met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Brussel-watchers verwachten niet dat Rehn Nederland een boete zal geven vanwege de overschrijding van de begrotingsnorm. De vraag is vooral met welke adviezen hij voor Nederland komt, en of er nieuw uitstel komt om aan de norm van drie procent te voldoen.

De ministers van financiën van de eurolanden hebben het laatste woord over eventuele maatregelen vanwege het te hoge tekort, waarmee tal van andere landen ook te kampen hebben.