Sektes lokken kwakzalverbezoekers

Verschillende sektes gebruiken kwakzalversbehandelingen om zieltjes te winnen. Door zich te richten op mensen die zich wenden tot alternatieve geneeswijzen, weten de sektes vrij zeker dat ze makkelijk beïnvloedbare mensen ontmoeten die vrij snel in allerlei onzinnigheden kunnen gaan geloven.

Het Belgische IACSSO (Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties) spreekt schande van dergelijke praktijken en wil dat er maatregelen worden getroffen tegen deze vorm van misbruik. De directeur van het IACSSO, Eric Brasseur, wijst op de ronduit gevaarlijke aspecten van de praktijken: "Als iemand denkt van aids te kunnen genezen door enkel te bidden, dan krijgt die persoon duidelijk niet de juiste behandeling."

Volgens Luc Willems, voorzitter van het IACSSO, is zieltjes winnen via kwakzalverij geen nieuw verschijnsel, maar neemt het wel steeds grotere vormen aan. Daarom ziet het adviescentrum reden om stappen te ondernemen. Een speciale werkgroep zal nader onderzoek gaan verrichten, er zal een folder worden uitgegeven met daarin een checklist en er zal gebruik worden gemaakt van een twee jaar oude wet die misbruik van psychisch zwakke personen tegen moet gaan. Bovendien zou nieuwe wetgeving die de titel psychotherapeut beschermt kunnen helpen bij het tegengaan van het misbruik.

Extra aandacht gaat de komende jaren uit naar de Pinkstergemeente. Daar zou gebruikmaking van medicatie afgeraden worden en zouden mensen ertoe aangezet worden om hun genezing door middel van gebed te bereiken.

Het is niet precies duidelijk hoeveel sektes er eigenlijk actief zijn in Nederland. Duidelijk is wel dat de Jehova’s Getuigen nog altijd de grootste sekte vormen. Scientology is in Nederland tot nu toe een betrekkelijk kleine organisatie gebleven.