'Paus doelwit maffia'

Paus Franciscus heeft donderdag beveiligers van de hand gewezen bij zijn eerste staatsbezoek donderdag aan de Italiaanse president. Franciscus reed in zijn eenvoudige blauwe Ford Focus met een klein gevolg naar het Quirinale-paleis, zonder het typische schelle geluid van sirenes waarmee normaal gesproken een konvooi van hoogwaardigheidsbekleders gepaard gaat. In het paleis liep de paus rustig met president Giorgio Napolitano langs de erewacht en groette vervolgens personeelsleden en hun kinderen, in zijn kenmerkende stijl.

Maar zijn afschuw voor strenge beveiliging heeft bij sommigen de vrees voor zijn veiligheid doen toenemen. Een belangrijke bestrijder van de maffia, Nicola Gratteri, zei eerder deze week dat Franciscus' aanpak, waaronder een grote financiële schoonmaak, hem tot een doelwit van de Italiaanse maffia zou kunnen maken, hoewel hij niet zei of zo'n dreiging al bestaat. Vorige week veroordeelde Franciscus ouders die hun kinderen 'onrein brood' te eten geven, brood dat is verdiend door smeergeld en corruptie. Volgens de paus ontneemt oneerlijk werk ouders en hun kinderen hun waardigheid.

In een interview zei Gratteri dat de paus het juiste doet door 'het centrum van de economische macht in het Vaticaan te breken'. "Zij die gevoed zijn door de macht en de rijkdom die direct uit de kerk komen, zijn nerveus en geagiteerd." Hij zei niet te weten of de maffia de paus als doelwit zou kunnen nemen, maar 'ze denken er zeker over na'. "Hij kan een bedreiging zijn", aldus Gratteri.

Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, zei dat niemand ongerust is in het Vaticaan. "We zijn heel kalm", zei hij. "Alles gaat net als altijd en het lijkt er op dat er geen reden is tot zulke paniekzaaierij."