Onverlichte snelwegen mogelijk gevaarlijker

Op snelwegen waar 's avonds de verlichting wordt uitgeschakeld, is het vaak drukker dan Rijkswaterstaat suggereert. De kans op ongelukken is daardoor mogelijk een stuk groter. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van cijfers van Rijkswaterstaat.

Sinds september wordt de verlichting op grote delen van het snelwegennet om 21.00 uur uitgeschakeld. Dat zou voor de verkeersveiligheid niets uitmaken, omdat het op veel trajecten dan rustig is. Rijkswaterstaat wil met de maatregel 35 miljoen euro besparen.

Uit de cijfers blijkt echter dat het tussen 21.00 uur en middernacht juist op veel plaatsen druk is. Zo rijden op de A6 bij Almere Haven rond die tijd gemiddeld zeshonderd auto's per uur per rijstrook. Dat is volgens de ANWB 'intensief verkeer'. Op de A1 bij Naarden worden om 21.00 uur nog gemiddeld achthonderd auto's per rijstrook geteld.

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil opheldering van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Hij zegt veel klachten te krijgen van automobilisten. De ANWB zegt in een reactie in de krant dat de nieuwe cijfers 'twijfels zaaien'. De bond gaat in gesprek met Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat stelt in een reactie dat niet kan worden geconcludeerd dat er nu meer ongelukken gaan gebeuren. De dienst ziet ook geen reden voor nieuwe berekeningen of aanpassingen aan het stelsel.