Neonazi's Duitsland oefenen met voetbalgeweld

Extreemrechtse voetbalhooligans en neonazi's in Duitsland slaan steeds vaker de handen ineen. Dat meldt Spiegel Online. De website van tijdschrift Der Spiegel baseert zich op bronnen bij de inlichtingendiensten.

Volgens de inlichtingendiensten gebruiken de neonazi's de voetbalstadions als oefenterrein voor andere gewelddadige acties. Neonazi's en hooligans zouden zelfs gezamenlijke schietoefeningen houden in de bossen.

Bij minstens zestien clubs zou sprake zijn van een overlap van extreemrechtse groepen en supporterskernen. Zeventien hooligangroepen uit het hele land zouden een samenwerkingsverband hebben gevormd.

De afgelopen weken kwam het bij verschillende wedstrijden in de Bundesliga en lagere divisies tot gewelddadige confrontaties tussen rechtse hooligans en zogeheten Ultra's, supportersgroepen die zich afzetten tegen racisme en commercialisering.

Bij MSV Duisburg sloegen extreemrechtse hooligans linkse supporters van dezelfde club het ziekenhuis in. In Aken besloten de plaatselijke Ultra's Aachen zich definitief uit het stadion terug te trekken, uit vrees voor het geweld van de rechtse hooligans.

Deskundigen reageren verbaasd en ontzet op de omvang en de aard van het geweld. Zij hekelen de clubs, die te weinig zouden ondernemen tegen extreemrechtse uitingen in de stadions.