Keurmerk voor vrouwvriendelijke films

Zweedse bioscopen gaan voortaan films beoordelen op vrouwvriendelijkheid. De zogenoemde Bechdel-test (what's in a name) moet uitwijzen of een film in een willekeurig genre wel of niet aan ultra-feministische eisen voldoet.

Het kleinste kind weet dat er al vrouwvriendelijke taxi’s bestaan. Vrouwvriendelijke parkeervakken zijn ook geen uitzondering meer. vrouwvriendelijke porno, waarbij na het 'olie peilen' een trouwerij volgt,  bestaat ook alweer een tijdje. Go Ahead Eagles tegen Heracles wordt gezien als een vrouwvriendelijke wedstrijd. Daar kon dus best nog wel wat bij. Maar hoe bepaal je of een film als niet-seksistisch beschouwd kan worden?

De gebruikte test is an sich erg eenvoudig. In de film dienen twee vrouwen met elkaar te praten. Voor zover dit al mogelijk is, is er niets aan de hand. Maar dit is niet voldoende om te slagen voor de test. Het gaat nog verder: die twee vrouwen mogen niet een man als gespreksonderwerp hebben. Gesprekken over schoenen, afwasmiddelen of nagellakaanbiedingen worden dus als vrouwvriendelijk ervaren.

Een paar kanjers van films vallen door mevrouw Bechdel, naar wie die test genoemd is, buiten de feministische boot. Zo is de volledige Lord of the Rings-trilogie blijkbaar te seksistisch. Hetzelfde geldt voor alle Star Wars-films, Pulp FIction, The Social Network en bijna alle films over Jan Peter Balkenende Harry Potter (eentje voldoet wel aan de test). Opvallend genoeg slaagt The Hunger Games wèl volgens dit systeem.

Ellen Telje, eigenaar van een filmhuis in Stockholm, vindt dat het keurmerk erg belangrijk is voor een stukje bewustwording bij het filmminnend publiek. "Het doel is om meer vrouwelijke films en dito perspectieven te laten zien op het grote scherm." De beste man is van menig dat het systeem een 'eyeopener' is voor veel mensen.

Zweden wordt gezien als een van de landen met de hoogste gelijkheid tussen mannen en vrouwen.  Zo is er vorig jaar nog een 'gelachtsneutraal' voornaamwoord in de taal geïntroduceerd.