Giro 555 open voor slachtoffers tyfoon Filipijnen

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 opengesteld voor een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. Dat hebben de SHO maandag bekendgemaakt.

Het gironummer wordt doorgaans alleen geopend bij grote rampen. De aangesloten organisaties, onder meer het Rode Kruis, Unicef, Oxfam Novib en Terre des Hommes, kunnen giften dan sneller en effectiever omzetten in noodhulp.

De deelnemende organisaties van de SHO gaan zich richten op zowel noodhulp als wederopbouw, zo werd maandag duidelijk. In het rampgebied is grote behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, kleding en tijdelijk onderdak. Er moeten verder voorzieningen komen om slachtoffers gezamenlijk op te vangen. Op de langere termijn gaat het vooral om wederopbouw en het herstellen van de schade.

Afgelopen weekeinde begonnen onder meer het Rode Kruis en Cordaid al geld in te zamelen voor de slachtoffers op de Flipijnen.

De hulpverlening aan de inwoners van de door de tyfoon getroffen gebieden begint maandag langzaam op gang te komen. Zeker twee miljoen mensen in 41 provincies hebben hulp nodig. In totaal zijn 23.000 huizen met de grond gelijk gemaakt. Het dodental loopt mogelijk op tot boven de tienduizend.

Het kabinet heeft zaterdag twee miljoen euro beschikbaar gesteld om de slachtoffers van de tyfoon te helpen. Het Nederlandse Rode Kruis geeft vijftigduizend euro voor noodhulp.

Giro 555, met als IBAN-nummer NL08INGB0000000555, wordt geopend bij grote rampen. Zo werd in 2010 geld ingezameld voor de slachtoffers van de krachtige aardbeving in Haïti en in 2004 na de verwoestende tsunami in Azië. De laatste keer was afgelopen maart toen het gironummer opengesteld werd voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Artsen zonder Grenzen, sinds 2006 niet meer aangesloten bij de SHO, stuurt in de komende dagen met twee vliegtuigen tweehonderd ton hulpgoederen naar het rampgebied. Vrijdag vertrekt een volgende hulpvlucht vanuit Nederland.